Rijden door de nacht

In 1999 verscheen Rijden door de nacht - Onderweg met Bløf. Samen met fotograaf Lex de Meester volgde ik Bløf enkele maanden intensief. We reden mee in de tourbus, namen een kijkje in de kleedkamer, volgden de opnamen van het album Boven in de Brusselse ICP-studio en woonden een reeks van concerten bij. Rijden door de nacht is daarvan een verslag - in woord en beeld. In deze video laat ik het boek zien en vertel ik er iets over:
Het boek is in de winkel niet meer verkrijgbaar. Af en toe duikt een - te duur - exemplaar op Marktplaats op. Vorig jaar zomer nam Paskal Jakobsen in zijn tuin een video op van een alleen door hem gespeelde akoestische versie van het nummer 'Rijden door de nacht':

10 Responses to Rijden door de nacht

 1. Yvonne de Jong says:

  Vandaag rijden door de nacht toch maar tweedehands besteld bij bol.com, want nu ik iedere dag op dit blog kijk vol interessante verhalen over Bløf vind ik het ook wel fijn om naast deze info het boek af en toe het boek uit de kast te pakken en erin te bladeren, de foto’s te bekijken etc. 😉 Ook ik kan niet wachten tot 2012!

 2. Alex says:

  Gelukkig kon ik onlangs het boek aanschaffen, via marktplaats.
  Gelukkig was het zeker niet te duur ; 10 euro incl opsturen .
  Het is zeker waard ; boek is echt zo goed als nieuw.
  Ben dus zeer benieuwd naar het volgende boek.

 3. Ingrid van der Hoeven says:

  Overigens heb ik ook met veel plezier gebruik gemaakt van het boek Harten van Helden van Peter kortleve bijvoorbeeld.

 4. Ingrid van der Hoeven says:

  Lastig om kort weer te geven, maar ik zal een poging wagen.
  Ik heb als keuzevak Recht, Taal en Literatuur gevolgd. Omdat taal bij uitstek het instrument is van het recht en zijn beoefenaars is een rechtstheoretische reflectie op de band tussen recht, taal en literatuur van belang, vandaar mijn interesse. Dit vak benaderde deze band vanuit 2 gezichtspunten: recht als taal en recht in de literatuur.
  Ik heb ervoor gekozen om een link te leggen tussen de taal van de jurist en de taal van ‘kunst’. De problemen die in beide (taal)culturen ontstaan rondom interpretatie bijvoorbeeld. Hoe een woord afhankelijk is van de context etc. En ook hoe het instrument van de jurist (taal) leidt tot het uiteindelijke doel, de waarheid. Met de bijbehorende problemen rondom die (gecreeerde/gemanipuleerde) waarheid. De ‘waarheidsanalyses’ (wat is waarheid?, is er 1 waarheid) leiden tot mooie boeken! Maar in een nummer als De geest is er ook overna gedacht.
  Die ‘problemen’ heb ik geprobeerd te linken aan voorbeelden uit films (bv. Rashomon), boeken (de Bijbel maar ook bijv Karakter en De man zonder eigenschappen), en muziek. Waar Bløf een grote rol speelt in de paper kon ik mooi gebruik maken van jouw analyses omtrent taal en de liedteksten (bijv. die over aan de kust) en het deel over Martinus Nijhoff in Rijden door de nacht.

  Enig beeld erbij? Ghehe lastig uitleggen zo nog…. Blij dat de paper af is, maar het was leuk om te doen.

  • blofblog says:

   Hoi Ingrid,
   Ik krijg er zeker een beeld bij. Zelf dacht ik naderhand wel eens dan mijn hoofdstuk over de teksten wellicht een beetje over the top was met verwijzingen naar Nijhoff en Slauerhoff en zo. Maar ik zie dat je er ook nog op een ander niveau over kunt theoretiseren. Blij dat je iets aan mijn boek hebt gehad!

   • Ingrid van der Hoeven says:

    Voor mij waren juist die hoofdstukken de trekkers. Vond dat leuk en origineel eraan. Denk ook niet, zeker destijds (na umoja is dat wellicht veranderd), dat die over de top waren. Bovendien je kunt er vervolgens zelf als lezer van denken wat je wilt ;-).

 5. Ingrid van der Hoeven says:

  Met veel mazzel een paar jaar geleden alsnog een exemplaar weten te bemachtigen.
  Een heel mooi boekje. Overigens dankbaar gebruik van gemaakt voor mijn studie rechten, een paper die ik geschreven heb voor het vak Recht, taal en literatuur. Uiteraard met vermelding van de bron ;-). Dus nog mijn dank daarvoor!
  Leuk voorwoord ook door Frits Spits. Ben bijzonder nieuwsgierig naar 2012 ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *