Vorstelijk optreden van Bløf in Ziggo Dome

Paskal Jakobsen en Thé Lau. foto Yvonne Gloudemans

Paskal Jakobsen en Thé Lau. foto Yvonne Gloudemans

Bij de laatste toegift kwam de gast op wie iedereen gehoopt en velen ook wel een beetje gerekend hadden. Thé Lau sloot samen met Bløf zaterdagavond het concert af in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het was een eerbetoon van Bløf aan Thé Lau, het was een bedankje van Thé Lau aan Bløf en toen de band stilviel, Paskal erbij ging zitten, en de zanger van The Scene ietwat verlegen naast hem stond, was het een hommage van 17.000 bezoekers die uit volle borst bleven zingen: "Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen." Ontroerend Deze klassieker van The Scene is door Bløf het laatste jaar vaak als toegift gespeeld. Daarmee wordt de oprichter geëerd van de band die Peter Slager de inspiratie gaf om met Bløf Nederlandstalige rockmuziek te maken. Lau is terminaal ziek. Bij de afscheidstournee die The Scene het afgelopen jaar gaf, bood Paskal Jakobsen zich als schaduwzanger aan, voor als de leadzanger van The Scene het even niet zou trekken. Daarvoor werd hij op het podium van Ziggo bedankt. Want wat op Concert at Sea niet lukte, lukte daar wel: Thé Lau kwam zijn eigen liedje meezingen. Tot grote vreugde van het publiek dat bij de liedjes in de eerste toegift al massaal op de banken stond. Maar bij 'Iedereen is van de wereld' ontplofte de zaal. Het was indrukwekkend en ontroerend zoals de muzikanten op het podium massaal werden toegezongen. Kippenvelmoment
Paskal met Joshua Nolet. foto Miranda Houdijk

Paskal met Joshua Nolet. foto Miranda Houdijk

Lau was de laatste in een reeks van gasten. Niet Ilse de Lange en Nielson, zoals velen van tevoren gokten (logisch, omdat ze recentelijk duetten met Bløf hebben opgenomen). Het eerste kippenvelmoment van de avond kwam in het achtste nummer, 'We doen wat we kunnen', toen Miss Montreal mee ging zingen. Meteen daarop volgde een op het eerste gehoor onbekend Nederlandstalig liedje, maar al snel bleek het te gaan om een vertaling van de hit 'Waves' van Mr Probz (bekijk hier de video van Paul Keizer op facebook). Die dan ook prompt het podium om kwam lopen om - in het Engels - mee te gaan zingen. Die mooie truc werd even later herhaald met een door Paskal prachtig gezongen Nederlandstalig couplet van 'In your arms' van Chef's Special, waarmee hij leadzanger Joshua Nolet aftroefde die met het origineel het publiek enthousiast kreeg, zonder vocaal hetzelfde niveau te halen.   Hoogste versnelling 
Bløf en Rowwen Hèze. foto Miranda Houdijk

Bløf en Rowwen Hèze. foto Miranda Houdijk

En er waren meer verrassingen. Zanger Jack Poels en accordeonist Tren van Enckevort van Rowwen Hèze kwamen meedoen in 'Aan de kust' en een polkaversie van 'Twee koude handen', in de hoogste versnelling gespeeld met daarin ook Bas Kennis op accordeon. Daarmee werd de eindsprint ingezet richting de eerste toegiften (waarover straks meer), met achtereenvolgens 'Spijt heb je morgen maar', 'Alles is liefde', het eerdergenoemde 'In your arms', 'Mannenharten' - zonder Nielson dus maar met een door 17.000 man oorverdovend gezongen o oohoo - en 'Hier'. Dat laatste liedje doet het altijd zo goed in de voormalige kerk Paradiso, waar Bløf vaak het jaar afsluit. Door een prachtige projectie op drie videoschermen werd dit keer Ziggo Dome in een grote kerk omgetoverd.
'Hier'

'Hier'

Dat gebeurde vaker zo geraffineerd, bijvoorbeeld in 'Harder dan ik hebben kan', waarbij de bandleden - zeer toepasselijk - zichtbaar werden achter een beregende ruit. Daarvoor hingen twee enorme videoschermen achter hen. De projectieschermen waren onderdeel van een grote witte constructie op het podium, een derde scherm bewoog daarboven, soms als dak boven de muzikanten om een intiemere setting te creëren, dan weer als een ruitvormig derde videoscherm hoog in de hal. Bombast Net als bij het eerste concert in Ziggo Dome, twee jaar geleden, was er niet bespaard op het licht. Een enorme batterij schijnwerpers en lasers, met het podium in een neon vormgeving die aansloot bij de hoes van het laatste album In het midden van alles, zorgde met de soms wilde projecties voor een overdaad aan visuele prikkels die goed aansloot bij de bombast van liedjes als 'Klaar voor', 'Mens' en 'Wraak'. Het viel op hoe de harde gitaren domineerden, bijvoorbeeld in een heus duel tussen Bas en Paskal in 'Alles is liefde', ondersteund door de harde en superstrakke klappen van Norman Bonink op de drums. Een groot verschil met het concert van twee jaar geleden was dat de groep toen bewust als viertal door de twintigjarige geschiedenis wandelde en vrijwel elke single speelde. Nu was de setlijst avontuurlijker en was dus een reeks van verrassende gasten uitgenodigd. Koning 10153274_10152928603333470_1890049252114419691_nWas alles dan even geweldig? Nee. 'De mooiste verliezers' was een aangename verrassing op de setlijst, maar de uitvoering verloor aan spanning omdat het liedje te veel werd uitgesponnen, en ook 'Aan/Uit' heeft wel eens indrukwekkender geklonken, terwijl het in deze ambiance een hoogtepunt had kunnen zijn. Afgezien daarvan hield Bløf het publiek tweeënhalf uur in een ijzeren greep, onstuitbaar toewerkend naar de eerste reeks ijzersterke toegiften: 'Open je ogen' (met Miss Montreal) en 'Bestel mar', uiteraard met Poels en Van Enckevort, waarin Paskal een aardig mondje Limburgs weg zong. De tweede toegift begon met een meeslepend gespeelde versie van 'Helder', waarna Thé Lau als een koning werd geëerd. Onder toeziend oog van de echte koning en koningin, want Willem-Alexander en Maxima bleken in de zaal te zitten. Daarmee verdiende het concert in meerdere opzichten de kwalificatie vorstelijk.            
This entry was posted in Nieuws and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Vorstelijk optreden van Bløf in Ziggo Dome

 1. Erg goede recensie van een zeer gave avond!! Je verwoord het iets anders dan mij maar het komt wel op hetzelfde neer 😉
  https://marnixb.wordpress.com/2014/12/14/concert-recensie-blof-in-de-ziggodome-13-december-2014/

 2. Yvonne Gloudemans says:

  Dank Ernst Jan, voor deze prachtige omschrijving van een majestueuze avond. Een avond met een “diamanten rand” ! Het was een voorrecht dat wij daar bij hebben mogen zijn !

 3. Esther Bonné says:

  Mooi verslag Ernst Jan, ik was er helaas niet bij (had kunnen meerijden met Jack en Tren
  zie ik nu ;-)) maar als ik dit zo lees is het fantástisch geweest! Op naar you tube om van een paar nummers live in de kamer te kunnen genieten…dank je wel zo was ik er toch een béétje bij!

 4. Petra says:

  Mooi verslag van een prachtige avond met een geweldige afsluiter met Thé Lau!! Wil toch even noemen dat ik Aan/uit juist één van de hoogtepunten vond, wat hebben ze dit prachtig gebracht! De band zit juist zo in het nummer, iedereen met de ogen dicht, het lied werd echt gevoeld.. En dat brachten ze over naar het publiek! Tenminste bij mij!
  Een leuke diverse avond, voor ieder wat wils! TOP!

 5. Alexander says:

  Ik was er ook bij vanavond en man, man, wat heb ik een avond gehad! Bedankt voor het opschrijven Ernst Jan, heb genoten!

 6. Silvia says:

  Ernst Jan wat heb je het weer mooi opgeschreven. Ik had het geluk om er gisteren bij te mogen zijn en heb dan ook 2,5 uur lang meer dan genoten. Ik herbeleef het weer door jou stukje!

 7. Peterlien says:

  Dank je wel, Ernst Jan, voor je mooie verslaglegging van een imposant concert. Woorden schieten te kort om deze show te beschrijven. Wat een productie, wat een GE-WEL-DIG decor, wat een licht, wat een inspirerend spel, wat een juweeltje van een geluid (ook vooraan!), wat een briljante gastenparade, wat een variatie, wat een hartstocht en wat een emotie (van uitgelaten tot respectvol stil en ontroerend)… het was er allemaal. Het was er gewoon AL-LE-MAAL. Ik sidder nog na. Serieus.
  Dank je wel voor het terughalen van al die momenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *