Een nieuwe lente, Bløf heeft een nieuw geluid

Bløf in Gebouw T in Bergen op Zoom. foto Lex de Meester

Bløf in Gebouw T in Bergen op Zoom. foto Lex de Meester

Nerveus waren ze niet geweest, vertelde Paskal Jakobsen voor Bløf donderdagavond aan de toegift begon, maar wel gespannen. "Je kunt een liedje maar één keer de eerste keer voor publiek spelen." In Gebouw T in Bergen op Zoom, tijdens het eerste concert in bijna een half jaar tijd, kregen maar liefst negen liedjes hun publieksdoop. En ze vielen goed. Het was geen avond met greatest hits maar een try out van de nieuwe Bløftour. Op 25 april verschijnt het album In het midden van alles en de afgelopen dagen studeerde de popgroep in Bergen op Zoom vooral de liedjes van die plaat in. Donderdagmiddag werd nog een enkel oud nummer gerepeteerd, maar bijvoorbeeld niet de grote hit 'Alles is liefde'. "Weten we nog wel hoe die moet?", vroeg Peter Slager na het eten in de kleedkamer. "Even denken", zei Norman Bonink. Hij begon zijn openingsroffel te zingen. "Als ik dit speel, weten jullie het toch wel weer? Als jullie maar niet minutenlang wachten met invallen."
Repeteren in Gebouw T. foto Lex de Meester

Repeteren in Gebouw T. foto Lex de Meester

'Alles is liefde' ging prima en dat gold voor de meeste nummers, ook de nieuwe. Zeker gezien het feit dat Bløf na een pauze van vier maanden nog maar drie dagen had geoefend. De intro's van 'Man als geen ander' en 'Wraak' moesten over, maar daarna klonken deze liedjes als een klok. Ronduit indrukwekkend was 'Aan/Uit', een ruim zes minuten durende song die een langzame opbouw kent, zonder een echte climax, maar die het moet hebben van sfeer. Een sfeer van tragiek. Niet voor niets werd dit nummer opgedragen aan Thé Lau, de terminaal zieke zanger van The Scene, de eerste voorbeeldband van Bløf.
De setlijst

De setlijst

Misschien is dat wel het trefwoord van Bløf anno 2014: sfeer. Dat bleek ook bij het begin van het concert. Nog voor de band opkwam, klonk het intro van 'Klaar voor' uit de boxen, het liedje waarmee het nieuwe album opent. Wat het publiek aanvankelijk zag was een mooi uitgelicht podium, met projecties op een groot scherm, en kleurige lijnen die in het donker door stroboscooplampen werden uitgelicht. Zulke lijnen bleken door middel van tape ook te zijn aangebracht op de instrumenten van de bandleden. Die knalden over de geluidsopname heen. Het eerste couplet werd laag en dreigend gezongen, waarna het liedje overging in het meeslepende soort refrein waarop Bløf het patent heeft.
Bløf tijdens de repetitie, donderdagmiddag in Gebouw T. foto Lex de Meester

Bløf tijdens de repetitie, donderdagmiddag in Gebouw T. foto Lex de Meester

Als tweede liedje werd 'In het midden van alles' gespeeld, ook heavy, maar eveneens met een refrein dat uitnodigt tot meezingen. Wat natuurlijk nog niet gebeurde, omdat het publiek de nieuwe liedjes nog niet kende. Behalve de single 'Spijt heb je morgen maar' waarbij al wel werd meegeschald. Oudere nummers als 'Halverwege', 'Twee koude handen' en 'Hou vol hou vast' pasten goed bij het nieuwe repertoire. Meer dan ooit willen de muzikanten van Bløf laten zien dat ze in een rockband spelen. En meer dan ooit spelen ze gitaarrock, omdat Bas Kennis in veel nieuwe liedjes samen met Paskal de gitaarpartijen vertolkt. De stevige sound werd nog geaccentueerd door de aanpak van de nieuwe zaalmixer Patrick 'Duim' Demoustier. Er is een nieuwe lente aangebroken en Bløf heeft een (enigszins) nieuw geluid. Bij het voorjaar horen lammetjes die dartelen in de wei. Die indruk maakten Paskal, Peter, Bas en Norman. Dat de pootjes nog wat stram waren waardoor er af en toe iemand een beetje struikelde (Paskal zelfs één keer letterlijk, toen hij zijn gitaarvolume per ongeluk op 10 zette), hoorde erbij. Het concert was tenslotte een try out op weg naar de cd-presentatie in Paradiso. Wat overheerste was een indruk van frisheid en tomeloze energie. Na afloop luidde de conclusie hetzelfde als het statement waarmee de popgroep het concert opende: Bløf is er weer klaar voor.
This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

10 Responses to Een nieuwe lente, Bløf heeft een nieuw geluid

 1. Marnix says:

  Mooi verslag van de 1e nieuwe clubshow.
  Goed om te lezen dat ze ook even hebben stilgestaan bij het nieuws over Thé Lau!
  Ik vond de lichtshow in de Ziggodome al erg “groots” maar als ik dit zo lees gaan ze dat nu nog overtreffen zelfs.

 2. Henny van de Wege says:

  Het was genieten gisteravond, van begin tot eind. Het enthousiasme van Paskal, Peter, Norman en Bas, de nieuwe lichtbeelden op het podiumbreede scherm en de nummers van de nieuwe cd, in een woord super goed. Er zijn veel foto’s gemaakt door Lex, daar ben ik erg benieuwd naar. Zijn die ergens te bekijken?
  Nu is het wachten op concert at sea. Volgens Ron was het gister in Bergen op Zoom 3.0 op de schaal van richter, op de brouwersdam zal het zeker wel 4.0 of meer worden.

 3. Ronald de Klerk says:

  Ook ik was één van de gelukkigen om al 9 nummers van het nieuwe album te mogen horen die voor het eerst live voor publiek werden gespeeld!!!

  Mijn favorieten zijn nu al ”Wraak” en ”Tot Het Bittere Eind”, SUPER!!

  Ik begrijp Ron wel, maar ook Peterlien haar reactie … wat Ron bedoelt (denk ik) en dan deel ik zijn mening dat de ”gedoodverfde” hits even niet voorbijkwamen in deze setlist!

  Uiteraard was ”Alles Blijft Anders” al een voorbode op deze 2e ”Rockplaat” 🙂

 4. Mayola says:

  Mooi verwoord weer Ernst Jan, het was een superavond! Fijn ook dat het blog ‘er weer is’!

 5. Eliza says:

  Het was helemaal te gek!
  Bedankt Blof!!

 6. René dB says:

  Prima recensie en wat snel! Prima concert, we stonden slechts een paar meter van het podium! Geen rook dit keer wat wel prettig was, vorige keer was iets te. Mooie visuele effecten ook met name aan het einde Peter en de blauwsnarige basgitaar! Geen minpuntjes dan? Ja eentje. Pascal was vrijwel niet verstaan tijdens de nieuwe nummers, ik weet niet waarom omdat de meeste andere nummers gewoon goed doorkwamen. Het nieuwe album was door ons al besteld (en wordt niet illegaal gedownload Paskal!). Dank jullie voor opnieuw een puike avond en jullie geweldige performance!!

 7. ron.l says:

  Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden Ernst Jan . Dit was weer het bandje wat ik vroeger zo lekker vond. Keihard knallen.Ik vond het een verademing om na jaren eens geen greatest hits concert te horen. De nieuwe nummers staan als een huis. Hier en daar wat Elbow invloeden .Ik zeg top!

  • Peterlien says:

   Jeetje, Ron. Meen je dat nou dat je jaren het gevoel hebt gehad greatest hits te horen? Dan doe je de band m.i. toch heel erg te kort. Ze hebben zoveel nieuw, mooi en stevig werk uitgebracht (neem Alles Blijft Anders) en live gespeeld. Of zie jij dat toch anders? Mag hoor, daar niet van.

   • ron.l says:

    Peterlien, Het is zeker geen commentaar op de band. Het is bij alle bands zo dat het merendeel van de fans komen voor de grote hits. die dan ook altijd gespeeld moeten worden.Kijk naar de Stones . Ik heb Jumping jack flash na 40 jaar wel gezien ,en hoor ook daar liever het onbekendere werk.
    Dus vandaar gisteren blij verrast met deze heerlijke show.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *