Bløf staat in het midden van alles

Bløf voor een nieuw projectiescherm

Bløf voor een nieuw projectiescherm

Als het golft dan golft het goed, om met De Dijk te spreken. Een half jaar lang was het stil rond Bløf. Velen kijken daardoor verlekkerd uit naar het moment dat Bløf weer gaat optreden (donderdag 3 april) en het nieuwe album In het midden van alles verschijnt (vrijdag 25 april). De verwachting is behoorlijk opgeschroefd door een tv-avond, de aankondiging van een nieuw concert in Ziggo Dome en het uitbrengen van de single 'Spijt heb je morgen maar'.
In Gebouw T

In Gebouw T

Maar je kunt niet alles plannen. Zoals een Edison Oeuvre Prijs maandagavond, wat leidde tot een uitnodiging van De Wereld Draait Door, die vervolgens is aangegrepen om aan te kondigen dat de Engelse band Bastille is toegevoegd aan het programma van Concert at Sea. En laat dan vandaag ook nog bekend zijn gemaakt dat Bløf op 24 mei in Middelburg een Four Freedoms medal uitreikt aan het wereldberoemde Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. "Dat is wat je noemt een momentum", zegt Peter Slager. De band is deze week aan het werk in Bergen op Zoom. Donderdagavond vindt daar het eerste optreden in een half jaar plaats, het begin van een toernee waarin een aanloopje wordt genomen naar de cd-presentatie in het Amsterdamse Paradiso, op 25 april. Maandag heeft de crew de complete licht- en geluidsset opgebouwd in het kleine poppodium Gebouw T. Vanaf dinsdag repeteert Bløf er, waarbij de nadruk ligt op nummers van het nieuwe album. De muzikanten hebben duidelijk zin om weer aan de slag te gaan. Ze brengen lange uren door op het podium en praten enthousiast over hun nieuwe plaat.
Paskal aan de koffie

Paskal aan de koffie

Het was wel even wennen, bekent Paskal Jakobsen. "Ik had gisteren het idee dat ik niet meer wist hoe ik moest zingen. Ik had iets vergelijkbaars bij de opnamen van April en Oktober. De eerste dagen had mijn stem niet het bereik dat ik gewend was. Omdat het akoestische platen waren, zaten we op te nemen, in plaats van dat we stonden. Dat was het, ontdekte ik." Ditmaal is het geen kwestie van dagen. Op woensdag, dag twee, weet Paskal de meeste noten wel degelijk te raken. Er worden flink wat nummers van de nieuwe plaat gespeeld, zoals de opener 'Klaar voor', dat een meeslepend Bløfrefrein heeft. Het lied knalt eruit, net als 'Wraak'. Beide liedjes worden een paar keer achter elkaar gespeeld. Bij 'Wraak' blijken de muzikanten vier maten minder te spelen dan de sequencer die een geluidsopname laat meelopen. Daaruit blijkt enige onwennigheid, de groep weet niet precies welke maten worden overgeslagen. Op de laptop wordt de opname beluisterd. Zo worden dus nieuwe liedjes ingestudeerd. 'Aan/Uit', een nummer dat ik voor het gemak even 'Adem uit' noem al weet ik dat dat de titel niet is, en 'In het midden van alles' komen ook voorbij. Ik heb het album vorige week twee keer kunnen beluisteren. Genoeg om te concluderen dat de productie uitmuntend is, met een gelaagdheid in de muziek, geraffineerde thema's en indrukwekkende gitaarpartijen. Maar twee keer is niet genoeg om al te weten of nummers gaan beklijven. Een liedje live horen is wel een goede test. Afgaande op de repetitie van woensdag zit het meer dan goed. Bløf rockt harder dan voorheen, zonder iets aan meeslependheid te hebben ingeboet. foto-31Dat vindt ook Jean-Paul Heck, hoofdredacteur van Muziek.nl en gerenommeerd popjournalist. Samen met fotograaf Andreas Terlaak loopt hij rond om een reportage te maken over de nieuwe plaat en het voorgenomen concert in Ziggo Dome. Hij is onder de indruk van het album, waarvan hij eerder op de dag de opnamen heeft gehoord. Het podiumbeeld zal eveneens anders zijn. Achter de muzikanten staat een groot scherm opgesteld, in een flauwe ronding, waarop spectaculaire projecties zijn te zien zien. Zo krijgt straks elk liedje zijn sfeer, nu wordt er nog volop mee geëxperimenteerd. Ook voor de technici op het podium is het wennen, werken in een bak van lawaai en licht.
Vergaderen in de kleedkamer

Vergaderen in de kleedkamer

Terwijl de muzikanten in Bergen op Zoom repeteren, maakt de Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman in Den Haag bekend dat Bløf op 24 mei een van de Four Freedoms Awards - de medaille voor de vrijwaring van vrees - zal uitreiken aan Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat haar blog over het leven onder de terreur van de Taliban twee jaar geleden bijna met de dood moest bekopen. "Het is een eer om die prijs aan haar te mogen uitreiken". zegt Peter. De suggestie dat Bløf hiervoor is gevraagd om de attentie voor de Four Freedoms Awards nog te vergroten, noemt hij een extra grote eer. "Als het ook nog eens zo werkt dat wij de aandacht extra vestigen op wie ze is en wat ze betekent, ben ik alleen maar extra vereerd. Degenen die al weten wie zij is zijn misschien jaloers dat wij die prijs mogen uitreiken. Degenen die ons kennen en haar niet, zetten we mogelijk op haar spoor. Dan is het een verrijking voor iedereen dat de organisatie ons heeft gevraagd." foto-24Voor wie er het afgelopen half jaar aan was gaan twijfelen: Bløf doet er nog steeds toe. Met een knipoog naar de titel van het nieuwe album: de groep is weer het middelpunt van alles.        
This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

7 Responses to Bløf staat in het midden van alles

 1. Eliza says:

  Wij waren erbij in gebouw T. Het was helemaal te gek.
  Ik had het niet willen missen.
  Blof, bedankt voor de geweldige avond!!

 2. Wout says:

  Als ik dit artikel lees krijg ik oozoo veel zin in het Ziggo. Ook weer boeiend geschreven Ernst Jan!

 3. Marianne van Beurden says:

  De jongens van Bløf zijn gelukkig weer terug. Ik heb ze gemist, de cd’s zijn grijs gedraaid. Maar zod altijd gaan ze weer vlammen, ik kijk erg uit naar de nieuwe cd, en hen blij om ze weer live te zien deze maand. En ja natuurlijk zijn de kaarten voor Ziggo Dome ook al binnen. Dan Concert At Sea nog tegoed. En dan komen er vast nog wel wat concerten bij dit jaar. Dus voor mij zeker weer n topjaar met mijn favorieten band. Voor mij de beste ooit. Jongens zet hem op, en vooral heel veel plezier, en suc6 met alles, tot ziens

 4. Marnix says:

  Als ik dit zo lees maakt me dat erg nieuwsgierig naar de nieuwe cd en de live-optredens. Al moet ik nog even wachten. En het verbaast me niets dat de productie erg “gelaagd” is met iemand als JB Meijers achter de knoppen.
  Grappig om te lezen dat ze zelf de opnames terug moeten luisteren om zo te luisteren hoe iets gespeeld moet worden. En dat terwijl ze zelf de makers zijn. 😉
  Is er voor de “schrijvende” pers een speciale luistersessie in een stdio geweest omdat zowel Jean Paul Heck als jij het album al hebben gehoord? Of gaat dat tegenwoordig via een beveiligde stream?

 5. Ik kan niet wachten tot de nieuwe cd uitkomt, ik lig al klaar onder de brievenbus.
  En een leuk blog Ernst, ik hoop dat er weer vaker geschreven zal worden.

 6. Peterlien says:

  Hè, dit eerste blog van vast nog velen voelt aan als zo’n lekker warm bad waar je je langzaam in laat zakken. Genieten maar! Mag ik dat zo verwoorden?
  De opmaat naar een weerzien in Gebouw-T waar ik reikhalzend naar uitkijk. Een weerzien met een top band, met veel bekende Bløfliebberts en wellicht ook met de schrijvert van dit blog.
  Mooi verhaal en prachtig nieuws over de Award uitreiking, Ernst Jan. Dank weer.

 7. ron.l says:

  nou Ernst Jan ,dit maakt me alleen maar nieuwsgieriger dan ik al was. We gaan het morgen beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *