De bus naar huis

Ik was in de studio in Brussel toen Bløf 'De bus naar huis' opnam. Ik weet nog dat Peter Slager vertelde dat het een beetje de Springsteen-sfeer moest krijgen die ook zit in 'Zaterdag' en 'Rijden door de nacht'. De pedal steel stond er nog niet op. Luisterend naar de eerste takes kreeg ik een associatie die ik toen niet uit durfde spreken. Ik moest, ook door het rijmschema, denken aan de manier van zingen van Lenny Kuhr. Je kunt dat soms hebben. Ik heb het overigens ook bij een liedje van Bruce Springsteen, van wie ik een groot fan ben. Op zijn album Tunnel of love staat het nummer 'Tougher than the rest'. Daarin hoorde ik ineens een keer Piet Veerman. Als je dat eenmaal hebt gehoord, hoor je het elke volgende keer. Zo hoor ik in 'De bus naar huis' altijd Lenny Kuhr. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Terwijl het in essentie een aardig liedje is. Vindt ook Peter Slager. "Het is wel een charmant liedje. Er gaat een bepaalde loomheid van uit. En het gaat natuurlijk niet alleen over een bus. Het gaat ook over de bandbus." De terugrit schudt me wakker na een uur. Ik voel me goed bij de chauffeur achter het stuur. Morgen kan ik weer niet wachten tot ik ga. Maar nu geniet ik nog wat na, in de bus naar huis... De pedal steel maakt het er niet beter op. Dat die veel te braaf klinkt, blijkt wel als het liedje wordt vergeleken met 'Was dat maar waar' van De Dijk van het album Zevende hemel dat in hetzelfde jaar verscheen als Watermakers. Dat is een steelgitaar die scheurt en huilt. "Het is een eenvoudige song, maar niet sterk genoeg om te beklijven", besluit Slager. "Ik zou nu zeggen: niet op het album zetten. De sfeer die we zochten, hebben we later denk ik beter getroffen op 'Misschien niet de eeuwigheid'."
This entry was posted in De liedjes, Watermakers and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to De bus naar huis

 1. nathalie says:

  Het zal dan wel aan mij liggen, maar ik heb dit nummer vaak in m’n hoofd! Ik vind het een mooi lied! Jammer, echt heel erg jammer dat het niet op YouTube staat!!! Zo krijgt het lied ook geen kans! Je moet het gewoon vaker horen denk ik!

 2. Jolanda says:

  Ik heb niet zoveel met dit liedje, maar telkens als ik het luister zit ik dagen met het ‘als ik kon dansen…’ stukje in mijn hoofd.

 3. ron.l says:

  Zoals ik al eerder aangaf ,is het voor mij 1 van de weinige slechte nummers die Blof ooit gemaakt heeft. Ik skip het altijd ,want ik wordt een beetje melig als ik er naar luister

 4. Het is een soort 2e “Rijden Door de Nacht” alleen dan in een country versie.

 5. Ronald de Klerk says:

  De essentie van het nummer is niet onaardig, maar verder niet een bijzonder nummer van het album.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *