Beter

Paskal Jakobsen heeft dit liedje ooit in een Engelstalige versie aangeboden aan Van Velzen. Tot zijn stomme verbazing wilde die het niet hebben. Nu is het de eerste echte single van Alles blijft anders.
Het intro doet denken aan U2. In die observatie kan Peter Slager zich wel vinden, maar hij relativeert hem ook meteen. "Met zo'n delay op de gitaar klinkt het al gauw als The Edge. Die heeft zo'n beetje in zijn eentje de mogelijkheden van effectapparatuur naar een hoger plan getild.'' Wat Slager betreft schuilt de verwantschap met U2 in dit nummer meer in de hoopvolle sfeer die het uitstraalt. En het stadiongevoel. ''Edge heeft ooit gezegd: we willen een grote band zijn. Stiekem willen wij dat ook zijn, al beseffen we heus wel dat we op het wereldtoneel regionale rockers zijn.'' In het eigen oeuvre komt 'Hier' van het album Watermakers misschien wel het dichtst bij. Ook kort, helder, puntig en energiek. Live is het ogenschijnlijk eenvoudige nummer in ieder geval net zo lastig te spelen als 'Hier', vindt Slager. ''Het blijkt ingewikkelder dan je zou denken. Er zit weinig overbodigs in, dus alles wat we erin hebben gestopt moet live worden gespeeld, vinden wij. En dat blijkt dan toch best veel. Dus moeten we op het podium heel wat samples en loopjes instarten als we zo dicht mogelijk bij de uitvoering op de plaat willen komen. Net als 'Hier' hebben we dit nummer voor de live-shows echt weer moeten leren spelen.'' Het thema van 'Beter' is troost, zoals bij meer nummers op Alles blijft anders. En zo is muziek ook bedoeld, aldus Slager. Het moet mooi en lekker zijn. In schoonheid schuilt troost. En of het dan de schoonheid is van een U2-liedje... Hij houdt het liever op Snow Patrol. ''De manier waarop Paskal in de coupletten met de basgitaar meespeelt, dat zou U2 niet zo gauw doen. Snow Patrol wel. Als het gaat om het gitaarspel hebben we hier wel het een en ander van hen geleend.'' Dit is de tweede aflevering van een serie over alle liedjes op Alles blijft anders. Heb je aanvullingen? Staan er fouten in? Zie je het anders? Laat het weten. Wat dat betreft is het liedjesarchief dat ik op dit blog wil aanleggen een soort Wikipedia. Ik laat mijn stukjes graag door anderen aanvullen en verbeteren.
This entry was posted in Alles blijft anders, De liedjes and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Beter

 1. blofblog says:

  Over grote voorbeelden gesproken. Vanochtend was Bløf te gast bij Giel Beelen op 3FM. Daar speelden ze ‘Beter’. Beelen vroeg of ze zich realiseerden dat de eerste regel van het nummer (Wachten tot de zon opkomt…) wel erg lijkt op het bekendste refrein van Kiss: ‘I was made for lovin’ you’? Nee dus. Paskal zong een stukje, Giel draaide het zinnetje en tja, het is wel een vergelijkbaar ritme, erkende Paskal. Waarop hij aangaf dat componeren vaak poneren is; het bij elkaar harken van allerlei muziek die in je hoofd zit. Ik hoorde het verhaal vandaag en heb de uitzending teruggeluisterd. Bløf is in goed gezelschap, moet ik zeggen, want mijn all-time favourite Bruce Springsteen lijkt ook – bewust of onbewust – ditzelfde nummer uit zijn brein te hebben geharkt toen hij ‘Outlaw Pete’ schreef voor zijn laatste album Working on a dream. In dat nummer zijn de overeenkomsten trouwens nog veel groter.
  Kijk maar eens hiernaar: http://www.youtube.com/watch?v=6uANKzbaucU. Het is wel gevaarlijk, zo’n associatie. Zit hij eenmaal in je hoofd dan wil hij er niet meer uit. Daardoor hoort ‘Outlaw Pete’ bepaald niet tot mijn favoriete Springsteennummers. Bij ‘Beter’ heb ik er gelukkig (nog) geen last van. Ik vertel later op dit blog nog wel eens het verhaal over een Bløfnummer waarbij ik een volstrekt verkeerde associatie kreeg: ‘De bus naar huis’ van Watermakers. Dat gebeurde al in de ICP-Studio in Brussel, toen fotograaf Lex de Meester en ik daar een dagje te gast waren. Wacht maar tot hij voorbij komt in de sectie De Liedjes.
  Ernst Jan

  • Sandra says:

   Grappig, ik ben heel benieuwd naar dat verhaal, achter “de bus naar huis”, dat is het enige liedje in het repertoire van de heren waar ik echt he-le-maal niets van kan maken. Wie weet verandert dat toch nog?
   Het doet me nog wel steeds terugdenken aan de samenwerking met Iain Matthews, zijn “back of the bus” was herinner ik me als een heerlijk live liedje…

   Groet, Sandra

  • ron.l says:

   De bus naar huis is voor mij 1 van de weinige nummers uit het volledige repertoire wat ik on Blof vindt.al gelijk vanaf het begin.
   Volgens mij denken de heren er ook zo over ,want het is alleen maar een keer gespeeld op de cd presentatie in het Arsenaal en daarna nooooooooit meer.Bij het begin van het concert vertelde Paskal al dat er die avond nummers voorbij zouden komen die ze misschien nooit meer zouden spelen.En ziedaar.

 2. Ronald de Klerk says:

  Leuk om te horen dat deze tekst (engelstalig) af werd gewezen door Roel van Velzen, goed voor ons hoor want ik vind het een top nummer geworden en een echte single!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *